نگاهی اجمالی به فلز نقره
همانطور که گفتیم نقره از فلزات جذاب و سفید رنگی است که به شکل آلیاژ در زمینهی طراحی زیورآلات چشم نواز و درخشان بسیار کاربرد دارد. این فلز گرانبها مانند طلا از ویژگیهای مشابهای نظیر نرم بودن، شکل پذیری، رسانایی، چکش خوار بودن، براق و صیقلی بودن نیز برخوردار است.
از آنجایی که نقره با 99 درصد خلوص بسیار نرم و شکل پذیر است، نمیتوان در ساخت زیورآلات تزئینی از آن استفاده کرد. به همین دلیل تولید کنندگان ظروف و جواهرات باشکوه مجبوراند برای افزایش میزان مقاومت نقره به آلیاژ آن درصد ناخالصیهای مشخصی از فلز مس بیافزایند تا آن را به فلز مقاوم و چکش خواری تبدیل کنند.
از این رو بهترین و عمدهترین عیاری که تا به امروز برای محصولات نقره وجود دارد، عیار 925 است که نمایانگر اصل و باکیفیت بودن آن است.
چه چیزی باعث سیاه شدن نقره میشود؟
ما در این بخش از مطلب میخواهیم تا شما را با موارد موثری که میتواند در علت سیاه شدن زنجیر نقره و زیورآلاتی از این دست دخیل باشد به طور کامل آشنا کنیم.
همه افراد در طول زندگی روزمره خود با اجزا و ترکیبات شیمیایی بسیار زیادی سر وکار دارند که تماس مداوم این قبیل اجزا با نقرهجات میتواند سرعت بروز خوردگی و سیاهی در زیورآلات نقرهی آویخته شده بر دست و گردن افراد را افزایش دهد. مهمترین موارد در واکنش دهندگی نقره برابر است با:
گاهی تعریقات طبیعی بدن که همواره با سموم زیادی همراه است ممکن است منجر به تسریع فرآیند سیاه شدن رنگ نقره شود. در واقع این خصیصهی پوستی میتواند برای افرادی که به طور مداوم از زیورآلات نقره خود استفاده میکنند یک مولفه منفی باشد.
بنابراین اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که به طور معمول زیاد عرق میکنید باید به زودی منتظر علائم سیاهی و کدری در محصول نقره خود باشید.
آلودگی هوا نه تنها از مهمترین تهدیدهای سلامت انسان است بلکه میتواند جزو اصلیترین عوامل موثر در روند سیاه شدن فلز نقره باشد.
چرا که در شهرهای آلودهای مثل تهران میزان گوگرد معلق در هوا بیشتر از حد معمول است. از این رو ترکیب شدن ریز ذرات گوگرد موجود در هوا با نقره میتواند پروسهی تیرگی در ظروف و محصولات با جنس نقرهی شما را جلو بیندازد.
آیا از سیاه شدن نقره می شود جلوگیری کرد؟
هیچ راهی برای جلوگیری از سیاه شدن نقره وجود ندارد چرا که نقره با اجزای بسیار زیادی که در زندگی روزمره با آنها سروکار داریم واکنش نشان می دهد.
حتی آب نیز چون حاوی کلر است باعث سیاده شدن نقره و کدر شدن آن می شود . در بعضی از موارد نادر و خاص، عرق بدن بعضی از افراد، به علت خوردن بعضی از مواد غذایی و یا داروهایی خاص، ترکیب سریعتری با نقره دارد و همین باعث تیرگی بیشتر و سریعتر میشود.
بعضی از غذاها و سس سالاد، عطر و اسپری مو و حتی پارچه های پشمی هم نقره را تیره می کنند.
اگر در محیط کار شما بیشتر از حد معمول با مواد شیمیایی سر و کار دارید، ممکن است نقره شما زودتر از معمول تیره شود. این مساله در مورد فروشندگان لوازم آرایشی کاملا ملموس است. پس اگر دارای چنین محیط کاری هستید، به یاد داشته باشید که از برخورد زیورآلاتتان با اینجور مواد جلوگیری کنید و یا از زیورآلات استفاده نکنید.
اگر در محیط و یا شهری آلوده (مانند تهران) زندگی میکنید، این تیرگی ممکن است زودتر نیز اتفاق بیفتد. چرا که در هوای آلوده میزان گوگرد بیشتری در هوا وجود دارد و ترکیب این گوگرد با نقره باعث زردی و یا تیرگی آن خواهد شد. در نتیجه نیازمند پولیش کردن بیشتر از حد معمول خواهید بود.
پس سیاه شدن نقره یک فرآیند طبیعی است که نمی توان از آن جلوگیری کرد ولی می توان سرعت آن را کاهش داد . البته هر چه قدر هم که مراقبت کنید بعد از مدتیباید لایه ی سیاه ایجاد شده روی نقره را تمیز کنید .
راه چاره چیست؟
برای کم کردن سرعت فرآیند سیاه شدگی جواهرات نقره خود را بعد از استفاده تمیز کنید . چربی های پوست شما روی سطح نقره جمع می شوند و باعث بالا رفتن احتمال اکسید شدن آن می شوند .
برای شست و شوی جواهرات خود , از آب گرم استفاده کنید با ملایمت بشویید و با یک پارچه ی نرم خشک کنید .
همچنین می توانید برای عقب انداختن سیاه شدگی جواهرات خود آن ها را گاه گاهی با یک پارچه برق بیندازید . زمانی که اولین نشانه های سیاه شدگی را مشاهده کردید با کمک پارچه جواهرات نقره ای خود را تمیز کنید .
دیدگاه ها