بارداری شامل تغییرات زیادی میشود که یکی از رایجترین آنها ویار است. ویار بارداری در بسیاری از خانمها دیده میشود. اگر باردار هستید و هوسهای غذایی عجیبی دارید، در این مطلب همراه ما باشید. در ادامه توضیح میدهیم ویار چیست؟ چه علائمی دارد؟ چرا برخی خانمها در بارداری دچار این مشکل میشوند؟ چه زمانی لازم است به پزشک مراجعه کنید؟ چه درمانهایی برای این عارضه وجود دارد؟ آیا درمانهای خانگی کارساز است؟ آیا درمان گیاهی برای آن وجود دارد؟ ویار شدید چه عوارضی میتواند ایجاد کند؟ آیا راهی برای جلوگیری از این عارضه وجود دارد؟ در هفته چندم بارداری هوسهای غذایی شروع میشود؟
ویار بارداری چیست؟
ویار یکی از شایع ترین عوارض بارداری است که بسیاری از خانمهای باردار آن را تجربه میکنند. در دوره بارداری بدن دچار تغییرات زیادی میشود.
هر قسمتی از بدن تغییراتی کرده و برخی از آنها تا زمان زایمان ادامه دارند. یکی از این تغییرات که در بیشتر خانمهای باردار دیده میشود، ویار بارداری است. حتی شاید قبل از اینکه آزمایش بارداری بدهید، متوجه تغییراتی در اشتهای خود شوید.
ممکن است در زمان بارداری هوس غذاهایی را بکنید که قبلا آنها را دوست نداشتید؛ یا بالعکس از غذاهایی متنفر شوید که قبلا به آنها علاقه داشتید. حتی برخی مواقع ممکن است هوس ترکیبات غذایی بکنید که به نظر عجیب میرسند.
بهعنوانمثال ترکیب بستنی با ترشی خوشایند نیست و هیچکس دوست ندارد آن را امتحان کند، اما میتواند جز هوسهای عجیب بارداری باشد!
رایجترین هوس های بارداری شامل بستنی، شکلات، غذاهای شیرین، محصولات لبنی، ماهی و میوه میشود. طبق تحقیقاتی که در آمریکا انجام شده است، بین ۵۰ تا ۹۰٪ خانمها در طول دوره بارداری ویار یا هوس غذایی را تجربه کردهاند.
علائم ویار بارداری چیست؟
اصولاً ویار در بارداری در میانه سهماهه اول حاملگی شروع میشود، در سهماهه دوم به اوج خود میرسد و در سهماهه سوم فروکش میکند. پس از زایمان و با شروع شیردهی معمولاً تمایل زن به خوردن افزایش مییابد که نباید آن را با ویار اشتباه گرفت چراکه در طی شیردهی بدن به کالری بیشتری نیاز دارد.
طبق مطالعات صورتگرفته، علائم ویار در بارداری در زنان جهان با فرهنگهای مختلف متفاوت است. در واقع تفاوت اصلی در نوع مواد غذایی است که آنها در لحظه هوس میکنند، از میوه و سبزیجات گرفته تا ترکیبات غذایی عجیبوغریب (بهدلیل تغییر حس بویایی و جوانههای چشایی خانمهای باردار).
چرا بعضی از خانمهای باردار به آن دچار میشوند؟
از نظر مردم عادی، دلیل منطقی آن کمبود غذایی یا افزایش نیاز به برخی ویتامینها و مواد معدنی است اما هنوز هیچ شواهد علمی در مورد ارتباط بین ویار در بارداری و کمبود مواد مغذی وجود ندارد.
از طرفی در طی بارداری فقط مسئله ویار نیست و برعکس بسیاری از خانمهای باردار نسبت به برخی از غذاها بیزار و به محض مواجه با طعم و مزه آنها دچار تهوع بارداری میشوند.
بنابراین به احتمال زیاد این هوسها و انزجارهای ناگهانی به انواع غذا یک عامل اساسیتری مانند تغییرات هورمونی بدن دارد که میتواند روی حس چشایی و بویایی اثر گذاشته و باعث تغییر طبع غذایی خانم باردار شود. بهطورکلی چند نظریه در مورد علل ویار در بارداری وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
- تغییرات هورمونی: اصولاً بارداری (بهخصوص سهماهه اول بارداری) زمان تغییرات اساسی هورمونهای بدن است، شرایطی شبیه به سندرم پیش از قاعدگی (PMS) اما با شدتی چندبرابر. هورمونهای بارداری ممکن است نوع ولع به غذاهای مختلف را با اعمال تغییراتی در حس بویایی و روحیه شما تغییر دهند. همه اینها تعیین میکنند که چه نوع غذاهایی را بیشتر بخورید یا از چه نوع غذاییهایی دوری کنید.
جالب است بدانید که بسیاری از خانمها گفتهاند که در دوران بارداری قدرت این را داشتند که از فاصله دور بوهای مختلف را حس کنند و همین مسئله بر تمایل آنها به انتخاب غذاهای مختلف اثر میگذاشت.
- تغییر نیازهای تغذیهای: اصولاً نیاز خانمهای باردار به مواد مغذی مانند کلسیم و آهن بیشتر است. بههمیندلیل ممکن است احساس ولع خوردن به غذاهایی کنند که سرشار از این مواد مغذی هستند. مشکل اصلی اینجاست که بدن شما ممکن است نیاز خود را به دریافت کلسیم اعلام کند و شما بهجای خوردن غذاهای سالم و ایمن به سراغ انواع لبنیات پاستوریزه نشده، یک بستنی وانیلی پرکالری یا حتی گچ و خاک رس بروید. درحالیکه میتوانید این نیاز خود را به کمک سبزیجات دارای برگ تیره، بادام و ماهی کاملاً پخته شده نیز تأمین کنید.
- اگر قبل از بارداری گیاهخوار بودهاید و با شروع آن تمایل شما به خوردن گوشت زیاد شده است، مطمئن باشید علت آن همین تغییر نیازهای تغذیهای است که میتواند نشانهای از کمخونی و کمبود آهن بدن شما نیز باشد.
- تغییر باور ذهنی برای حفظ سلامت جنین: بعضی از ویارها و انزجارهای ما مربوط به تمایل به محافظت از خود و جنین درحالرشد در برابر آسیبهای غذایی است. بهعنوانمثال، بسیاری از خانمهای باردار بعد از اینکه با لیست غذاهای ناسالم در دوران بارداری (مانند استیک نیمهپخته، قهوه و الکل) مواجه میشوند،
با این تفکر که مصرف گوشت نیمهپخته میتواند احتمال آلودگی باکتریایی جنین را افزایش دهد، از نظر ذهنی نسبت به آن منزجر میشوند.
- در مورد غذاهای سالم و ویار در بارداری نیز ممکن است برعکس این مورد رخ دهد یعنی مادر از نظر ذهنی تمایل بیشتری به خوردن غذاهای سالم پیدا کند. بااینحال، این تجربیات در مورد هر خانم بارداری صحت ندارد!
رایجترین ویار در حاملگی کدام است؟
هوسهای غذایی در دوران بارداری از طیف وسیع و تنوع زیادی برخوردار هستند. برخی زنان دچار ویارهای توجیهناپذیر یا عجیبوغریب میشوند. بهطور کلی شایعترین هوسهای بارداری عبارتند از:
- شیرینیجات
- ترشیجات
- شکلات
- یخ
- کربوهیدرات پرکالری (پیتزا، چیپس، غلات)
- پروتئینهای حیوانی (استیک، مرغ)
- پنیر
- فست فود
- میوهها
- سبزیجات
انواع ویار بارداری
ویار حاملگی اصلیترین نشانه بارداری است و اغلب زنان در این دوران هوسهای غذایی را تا حدودی تجربه میکنند. آنها متوجه میشوند از خوردن غذاهایی که قبلا اصلا دوست نداشتند، لذت میبرند یا دلشان میخواهد غذاهای عجیبوغریبی را با همدیگر ترکیب کنند.
بر این اساس میتوان انواع ویار بارداری را به دو دسته تقسیم کرد.
- ویار سالم: این نوع ویار در بارداری به مادر و جنین در حال رشد آسیبی وارد نمیکند. هرچند ممکن است مادر در دوران حاملگی مواد غذایی مضر همچون کربوهیدرات فراوان و تنقلات بسیار شور یا شیرین هوس کند، اما در صورت کنترل میزان خوردن آنها مشکلی پیش نمیآید.
- ویار پیکا: برخی از زنان باردار ممکن است به خوردن مواد غذایی غیر خوراکی همچون خاک اره، گچ، زغال سنگ، رنگ، بوی سیگار، صابون، خاک رس تمایل داشته باشند که به آن ویار پیکا میگویند. این وضعیت نشان دهنده کمبود مواد مغذی مثل فقر آهن و کم خونی است.
روش پیشگیری از ویار در بارداری
از آنجایی که در دوران بارداری بدن زن با تغییرات هورمونی فراوانی روبهرو میشود، نمیتوان بخش زیادی از ویار حاملگی را کنترل کرد. روش پیشگیری از ویار در بارداری تنها به جایگزین کردن عادات غذایی سالم خلاصه خواهد شد.
مثلا همراه داشتن میوه و ماست پاستوریزه تازه میتواند به شما هنگام ویار شدید شیرینی و لبنیات پرکالری کمک کند. در برخی مواقع زنان باردار گزارش کردهاند که پیادهروی در هوای تازه باعث جلوگیری از ویار شدید در حاملگی شده است.
تولیدی حمیدی با عرضه پوشاک عمده ضمانت کننده فروش محصولات شماست. با تولیدی حمیدی به سود فروش حداکثری برسید
از طرفی برای جلوگیری از ایجاد حالات آزاردهنده ویار همچون تهوع و استفراغ در معرض غذاها و بوهایی که باعث تشدید میشوند، قرار نگیرید.
رژیم غذایی سالم به معنی محدودسازی خوراکیها نیست. اگر غذاهای نیمه مغذی در حد اعتدال و در کنار مواد مغذی مصرف شوند، مضر نخواهند بود. اما بهتر است برای رشد سالم جنین و سلامت خودتان هنگام زایمان و پس از آن انتخابهای سالم تری از خوراکیها داشته باشید.
در ادامه چند ماده مغذی برای رشد کامل جنین و قوی نگه داشتن مادر هنگام زایمان معرفی میکنیم:
- کلسیم: محصولات لبنی، سبزیجاتی با برگ تیره، غلات، ماهی، دانههای کنجد، آجیل و آبمیوه تازه سرشار از کلسیم هستند. مادر در دوران بارداری به 1000 میلیگرم کلسیم نیاز دارد.
- اسید فولیک: این ماده مغذی جریان خون را در دوران بارداری افزایش داده و احتمال تولد نوزاد با نقص مادرزادی را کاهش میدهد. از طرفی میتواند ویار در بارداری را کنترل کند. لوبیا، عدس، سبزیجاتی با برگ سبز، آجیل و مرکبات سرشار از اسید فولیک هستند.
- آهن: اکثر مادران باردار در دوران حاملگی مکمل آهن استفاده میکنند. زیرا بدن در این دوران به آهن بیشتری (مجموعا 27 میلیگرم آهن در روز) نیاز خواهد داشت. میتوانید آن را از غلات، لوبیا، آجیل، گوشت و سبزیجاتی با برگ تیره به دست آورید.
- پروتئین: پروتئین دیگر ماده مغذی است که علاوهبر تاثیر مثبت در ویار بارداری موجب تقویت مادر و جنین میشود. این ماده مغذی باید در طول روز حدود 75 گرم به بدن شما برسد. بنابراین خوردن منابعی همچون ماهی، تخممرغ آبپز، نخود، آجیل، گوشت، سویا و لوبیا را فراموش نکنید.
نظرات کاربران