زمانی که ضربان قلب تندتر و محکمتر از حالت طبیعی خود میزند بهگونهای که لرزش آن را در قفسه سینه، گلو یا گردن خود احساس میکنیم و یا صدای تپش قلب را در گوش خود میشنویم به این حالت تپش قلب میگویند.
خوشبختانه در بیشتر موارد این عارضه جدی یا مضر نیست بلکه یک پاسخ طبیعی به شرایطی مانند استرس است. بااینحال، اگر تپش قلب بهدفعات زیادی تکرار میشود و احساس ناخوشایندی برای شما به دنبال دارد، نیاز است که توسط پزشک معاینه شوید.
علت تپش قلب چیست؟
- اضطراب، استرس، ترس و وحشت
- فعالیت ورزشی سنگین
- تغییرات دوران بارداری
- مصرف زیاد قهوه
- تیروئید پرکار
- افت قند خون، پتاسیم و اکسیژن بدن
- کاهش دیاکسید کربن در خون
- تب
- کمخونی
- کمآبی بدن
- خونریزی
- مصرف داروهایی مانند داروهای استنشاقی و ضد احتقان آسم، مسدودکنندههای بتا (که برای فشار خون بالا یا بیماری قلبی تجویز میشوند)، داروهای تیروئید و داروهای ضدآریتمی و همچنین بعضی از داروهای سرماخوردگی
- مصرف بعضی از مکملهای دارویی
- مواد مخدر مانند کوکائین و آمفتامین
- نیکوتین
- مصرف الکل
مدت زمان این عارضه بستگی به علت آن دارد اما معمولاً مدت زیادی طول نمیکشد و طی چند ثانیه تا چند دقیقه برطرف میشود.
علل تپش قلب چیست و چه کسانی بیشتر دچار این مشکل میشوند؟
طبیعی است که ضربان قلب در طول روز در پاسخ به ورزش، اضطراب، هیجان و ترس متفاوت باشد اما شما نباید در حالت استراحت ضربان قلب خود را حس کنید.
اگر احساس میکنید مدام قلب شما خیلی سریع یا خیلی کند میتپد، در مورد علائم تپش قلب خود با پزشک صحبت کنید.
افرادیکه نگران تپش قلب اضافی یا ضربانهای اضافی قلب خود هستند باید با پزشک مشورت کنند که با تست نوار قلب (ECG) ارزیابی کامل انجام شود.
شایعترین ریتم غیرطبیعی قلب در بیماری فیبریلاسیون دهلیزی مشاهده میشود که در آن یک الگوی نامنظم جایگزین ضربان طبیعی قلب میشود.
وقتی ضربان قلب شما خیلی سریع باشد، تاکیکاردی نامیده میشود. برای بزرگسالان، ضربان قلب سریع بهعنوان بیش از ۱۰۰ ضربان در دقیقه تعریف میشود که تاحدودی رنج دقیق آن به سن و سلامت کلی فرد بستگی دارد.
تاکیکاردی انواع مختلفی دارد و تجربه آن بهدلایل زیر ممکن است موقتی باشد و بعد از مدت کوتاهی قلب به ضربان عادی برگردد:
- استرس
- خستگی
- مصرف زیاد کافئین
- مصرف زیاد الکل
- عدم تعادل الکترولیت بدن (علت تپش قلب و لرزش بدن)
- تب و لرز
- ورزش یا فعالیت بدنی شدید
- عوارض جانبی ناشی از مصرف دارو
- سیگارکشیدن
- استفاده از مواد مخدر خاص (مانند کوکائین)
معمولاً موارد ذکر شده از علت تپش قلب در جوانان هستند زیرا با سبک زندگی جوانان بیشتر تطبیق دارند. طبق آمار، خانمها بهدلیل احساساتی بودن بیشتر دچار تاکیکاردی (بهعنوان علت تپش قلب در زنان) میشوند.
وقتی ضربان قلب شما خیلی آهسته است، از آن بهعنوان برادیکاردی یاد میشود. برادیکاردی به طور معمول بهعنوان ضربان قلب کمتر از ۶۰ ضربان در دقیقه تعریف میشود.
جالب است بدانید که برای ورزشکاران و افرادیکه به طور منظم ورزش میکنند، ضربان قلب کمتر از ۶۰ بار در دقیقه طبیعی و حتی سالم است اما در مورد افراد عادی یک اختلال است. تجربه برادیکاری ممکن است بهدلایل زیر موقتی باشد و بعد از مدت کوتاهی قلب به ضربان عادی برگردد:
- عوارض جانبی داروها
- عدم تعادل الکترولیت بدن
- آپنه انسدادی خواب (علت تپش قلب ناگهانی در خواب)
تاکیکاردی و برادیکاردی میتوانند شاخصهای خوبی برای نشاندادن وجود یک بیماری زمینهای باشند؛ بنابراین اگر بهدلیل تاکیکاردی یا برادیکاردی مدام تپش قلب دارید؛ باید ارزیابی پزشکی و درمان کنید. تپش قلب ناشی از تاکیکاردی میتواند ناشی از وجود بیماریهای زیر باشد:
- کمخونی
- بیماری قلبی مادرزادی
- بیماری قلبی که بر گردش خون تأثیر میگذارد
- پرکاری تیروئید
- آسیب به قلب، مانند حمله قلبی
نحوه صحیح تشخیص تپش قلب
پزشک شما ممکن است از انواع ابزارهای تشخیصی برای کمک به تشخیص وضعیت شما استفاده کند، از جمله:
- الکتروکاردیوگرام. این ابزار تشخیصی که به آن ECG یا EKG نیز گفته میشود، از الکترودهای کوچک برای ثبت فعالیت الکتریکی قلب شما استفاده میکند. پزشک میتواند از اطلاعات جمعآوری شده برای تعیین اینکه آیا ناهنجاریهای قلبی در وضعیت شما تأثیرگذار بوده است یا خیر، استفاده کند.
- آزمایشات تصویربرداری. از تصویربرداری میتوان برای ارزیابی وجود هرگونه ناهنجاری ساختاری در قلب شما که ممکن است در وضعیت شما نقش داشته باشد استفاده کرد. آزمایشهای احتمالی تصویربرداری میتوانند شامل اکوکاردیوگرام، سیتیاسکن و امآرآی باشند.
- تستهای آزمایشگاهی. پزشک شما ممکن است انجام آزمایش خون را برای تعیین اینکه آیا وضعیت شما ناشی از چیزی مانند عدم تعادل الکترولیت یا بیماری تیروئید است، تجویز کند.
پس از تشخیص، پزشک با شما همکاری خواهد کرد تا برنامهای برای درمان و مدیریت وضعیت خود تهیه کنید. بسته به یافتههای آزمایشهای تشخیصی، پزشک ممکن است شما را به یک متخصص قلب و عروق ارجاع دهد. یک متخصص قلب و عروق تجربه لازم را در درمان و پیشگیری از بیماریهای قلب و سیستم گردش خون دارد.
انواع راههای درمان تپش قلب که باید بدانید
معمولاً تا زمانیکه پزشک شما تشخیص یک بیماری قلبی زمینهای را ندهد، تپش قلب بهندرت به درمان و مصرف داروی تپش قلب نیاز دارد. در عوض، پزشک ممکن است روشهای زیر را برای جلوگیری از محرکهایی که باعث تپش قلب شما میشوند توصیه کند:
- حذف فاکتورهایی مانند سیگار، قهوه، الکل، مواد مخدر و غیره
- تغییر سبک زندگی
- آغاز یک برنامه غذایی متعادل و متنوع
- شروع فعالیتهای ورزشی
- بهکارگیری روشهایی برای کنترل هیجانات و استرسهای روزانه
درصورتیکه تپش قلب شما در اثر ابتلا به بیماریهایی مانند موارد زیر باشد، مطمئناً پزشک متخصص قلب و عروق شما را به پزشکان متخصص دیگر برای درمان ارجاع میدهد:
- پرکاری یا کمکاری تیروئید
- افزایش فشار خون
آیا تپش قلب میتواند نشانه بیماری دیگری باشد؟
مشکلات غده تیروئید، به ویژه غده تیروئید پرکار، یکی از دلایل شایع تپش قلب است. سایر شرایط عبارتند از کم خونی ، فشار خون پایین ، کم آبی بدن و… که همه موارد در این عارضه تاثیرگذار هستند. کم خونی فشار بیشتری بر قلب وارد میکند زیرا گلبولهای قرمز کمتری در بدن وجود دارد و این سلولها اکسیژن را حمل میکنند.
قلب باید سریعتر پمپاژ کند تا گلبولهای قرمز خون بتوانند در بدن بچرخند و اکسیژن کافی را تامین کنند. این فشار اضافی روی قلب میتواند منجر به تپش قلب شود. شرایطی که بر قلب تأثیر میگذارد، مانند نارسایی قلبی، صدمات یا بیماریهای دیگر قلبی هم میتوانند در این عارصه سهیم باشند.
آیا تپش قلب در دوران بارداری طبیعی است؟
زمانی که باردار هستید، قلب شما نیاز دارد تا خون بیشتری را در بدن پمپاژ کند تا از جنین در حال رشد و جفت محافظت کند و این شرایط باعث افزایش ضربان قلب میشود که در برخی موارد میتواند منجر به تپش قلب شود.
تولیدی حمیدی مجموعه ای مطمئن برای تامین پوشاک عمده شما
تپش قلب در دوران بارداری بسیار شایع است و معمولاً نشانه ای از چیز جدی ای نیست. اگر تپش قلب نشانه اختلال در ریتم قلب است که نیاز به درمان دارد، اقدامات درمانی معمولاً حتی در دوران بارداری کاملاً بی خطر هستند.
نظرات کاربران