بعضی از انواع پارچه کرپ را بشناسیم!
دستهبندی انواع پارچه کرپ برای دسته بندی به طور کلی پارچه کرپ به دو نوع نرم و سخت یا پیچ خورده تقسیم میگردد. نام انواع پارچه کرپ متنوع بوده و بنا به تولیدکننده یا طرح نام گذاری صورت گرفته است. […]
گلدوزی سنتی در ایران، تاریخ طولانی و محبوبیت فراوانی نیز دارد. احتمالا در هر خانهای یک نفر گلدوزی بلد است یا وسایل گلدوزی شده وجود دارد. همچنین امروزه لباس، کیف و پارچه و… را با رنگ و گلدوزی ترکیب میکنند و به جذابیت آنها اضافه میکنند. آیا میدانید هنر گلدوزی به چه زمانی برمیگردد؟ آیا تاکنون به نقش و طرح پارچههای گلدوزی توجه کردهاید و میدانید هر کدام نمادی از چیست؟ آیا میدانید چند نوع گلدوزی و سوزندوزی در ایران وجود دارد؟
اگر تا امروز تصور میکردید که همه گلدوزیها به یک سبک است و اگر تاکنون به تاریخچه گلدوزی فکر نکردهاید و اطلاعات زیادی درباره گلدوزی ندارید، در این متن به طور کامل درباره این هنر زیبا صحبت کردهایم؛ پس خواندن این متن را از دست ندهید و با دنیای شگفتانگیز گلدوزی در ایران و جهان آشنا شوید.
شاید برای شما هم جالب باشد که کلمه ی embroidery به معنای گلدوزی، از واژه ی فرانسوی broderie معنای آراستن یا تزیین گرفته شده است. امروزه هنر گلدوزی در سرتاسر جهان، هنرمندان و علاقمندان زیادی دارد، اما اعتقاد بر این است که خاستگاه آن چین و خاور نزدیک بوده است. اولین زمان پیدایش گلدوزی به قرن نهم و دهم در سوئد بر می گردد. دورانی که عصر وایکینگ نام گرفته است. اما دو قرن بعد، حدود سال ۱۰۰۰ میلادی بود که هنر گلدوزی در اروپا فراگیر شد. در این دوران، کلیسای مسیحی به شدت رشد کرده بود و بر بسیاری از کشورها تسلط داشت. آن ها برای نشان دادن شکوه و قدرت و ثروت شان، پارچه های تزیین شده را از دیوار می آویختند یا به عنوان رومیزی بر روی میز پهن می کردند. پرده ی نقش دار Bayeux، که یادآور دوره ی تسلط نورمن انگلستان در سال ۱۰۶۶ است یکی از معروف ترین آثار گلدوزی جهان و محصول همان دوره است. اندازه ی این پرده، حدود ۷۰ متر در ۵۰ سانتیمتر بوده و بر روی پارچه ی کتانی با الیاف پشمیِ رنگیِ آن، حدود پنجاه صحنه ی مختلف گلدوزی شده است.
هنرمندان و طرفداران گلدوزی فقط در ایران نیستند، بلکه در همه جهان میتوان پارچههای گلدوزی شده خاص را پیدا کرد. در ادامه به چند نمونه از این هنر فوقالعاده خاص اشاره میکنیم:
هنر گلدوزی شیشه: این نوع گلدوزی ترکیبی از گلدوزی با نخ و آینه است. برخی اعتقاد دارند که نام گلدوزی شیشه از زبان فارسی گرفته شده است؛ ولی امروزه این هنر بیشتر در کشورهای هند، چین و افغانستان به چشم میخورد. پارچههای گلدوزی شده با شیشه فقط برای لباس کاربرد ندارند، بلکه شما میتوانید برای تزئین خانه یا برای وسایل خانه مانند مبل، پرده، رومیزی، روتختی و… نیز از آن استفاده کنید. البته پارچههایی که با شیشه گلدوزی شدهاند نیز میتوان در مناطق سیستان و بلوچستان ایران نیز پیدا کرد.
گلدوزی مکزیکی: هنر و فرهنگ مکزیک ترکیبی از گل و حیوانات است و به همین دلیل در گلدوزی مکزیکی نیز شاهد نقشهای آنها هستیم. بنابراین در بین طرحهای مختلف میتوان طرح پر از رنگی که هنرمندان مکزیکی گلدوزی کردهاند را پیدا کرد.
گلدوزی ماراش: گلدوزی ماراش یا مرعشی برای کشور ارمنستان است و در بین دختران و بانوان آن کشور طرفدارهای بسیاری دارد. هنرمندان برای افزایش جذابیت و زیبایی پارچههای گلدوزی شده، آنها را با جواهرات و سنگ ترکیب میکنند و به نقشهای خاص میرسند. اگر میخواهید درباره نوع طرح و نقش گلدوزی ماراش بدانید، باید گفت که از پرندگان، نمادهای مذهبی و دینی و گیاهان الهام میگیرند.
گلدوزی سبک اسپانیایی: این نوع گلدوزی که در اروپا شهرت زیادی داشت به معنای گلدوزی با نخ طلایی بر روی پارچههای سیاه ابریشمی بود.
خانمهای هنرمند در شهر و روستاهای ایران از جمله خراسان شمالی، خراسان رضوی و… به انجام دادن گلدوزی سنتی مشغول هستند و توانستهاند پارچههای گلدوزی شده را به کشورهای مختلفی در جهان ارسال کنند. همین موضوع توانسته است رونق خوبی به اقتصاد روستاها و همچنین شناخت مردم سراسر جهان با هنر ایرانیان باشد. علاوه بر گلدوزی سنتی در ایران، ما شاهد هنرمندهای جوان با طرح و نقشهای مدرن نیز هستیم که آنها نیز توانستهاند در دنیای پوشاک، خلاقیت بسیاری را ایجاد کنند.
کالاها
دسته بندی ها
دیدگاه ها