همه چیز در رابطه با لباس مردم در دوره سلجوقیان
سرپوش مردان در دوره سلجوقی شامل کلاه، نوار تزیینی و عمامه بوده است و از پای افزارهای این دوره می توان به انواع کفشهای ساق بلند و نیمه بلند اشاره کرد. در سده های گذشته، استعمال کلاه، زیاد معمول نبوده و عمامه بر سر می نهاده اند و یا اکثراً از نوارهای زینتی برای نگاهداری موی سر استفاده می کرده اند و برخی اوقات هم از کلاههای کوتاه مزین که آن را از پارچه های لفافدار یا نمد می ساخته اند و بر روی آن زینت می کرده و در جلو آن چیزی از نوع گل و برگ نصب می کرده اند، استفاده می نموده اند.
در سده دهم (دوره صفویان) و یازدهم در تزیینات و برخی قسمتهای پوشاک تغییری پیدا شد ولی اصل ساختمان پوشاک همچنان باقی بوده است. پوششهای این دوره ویژگیهای مکتب هنری تیموری را به اضافه ذوق و نبوغ و هنر ایرانی دارا است و از تنوع زیادی برخوردار می باشد.
سرپوش این دوره کلاه نمدی نوک تیزی است که وقتی عمامه را به دور آن می پیچیده اند، نوک کلاه به بلندی یک چهره، در بیرون از عمامه افراشته می مانده است.
در این باره دو سیاح مشهور فرانسوی «شاردن و تاورنیه» (که هر دو، زمان صفویه را درک کرده اند و درباره پوشاک مردم آن زمان شرح داده اند) توضیحاتی داده اند که مفید خواهد بود.
«شاردن» درباره کلاههای قزلباش نوشته است: این کلاهها را از کتان زمخت سفیدی تهیه می کنند که جزو اساس و زیرکار آن به شمار می رود و روی آن پارچه لطیف و گرانبهای ابریشمی و یا ابریشم زربفتی می کشند. این پارچه ها در منتهاالیه خود، دارای یک قطعه پارچه گلدار به پهنای 6 تا 7 شست است که هنگام بستن کلاه، آن را به مانند جیقه ای از لای آنها در می آورند. در زیر کتان زمخت یک عرقچین کتانی کرکدار، یا مرقع و منقش و گاهی ماهوت و پشمی هم بر سر خویش میگذارند.» همان طور که ذکر شد، پوشاک سده یازدهم همان پوشاک سده های نهم و دهم هجری بوده و اختلاف چشمگیری در میان پوشاک این سده ها نمی بینیم.
«شاردن فرانسوی» در رابطه با کفش این دوره نوشته است: کفش ایرانیان گوناگون است… همه را از پاشنه نعل می کنند و پنجه تختش را با میخهای ریزی مجهز می نمایند و یا گلمیخهایی می زنند که تا مدتی دوام می یابد. شکل کفشهای اشخاص عالی مقام به مانند (دم پایی راحتی) بانوان است.
تخت کفش همیشه ساده و به مانند مقوایی نازک می باشد. رویه بعضی، چرمین و برخی پارچه ای پنبه ای است و به مانند جورابهای ما اروپاییان با میله بافته می شود ولی بسیار محکمتر است و این نوع کفشها را «گیوه» می نامند. از دوره کوتاه 12 ساله افشاریه مطلب مهمی برای عرضه کردن در دست نیست به نحوی که تنها راه رسیدن به پوشاک اوایل این سده، توجه داشتن به پوشاک نادر شاه است که تعدادی نقاشی آن را به شکلهای مختلف نشان می دهند و این نقاشیها مطمئن ترین راه برای راهنمایی ما برای رسیدن به چگونه بودن سرپوش این دوره است.
پوشاک زنان چگونه بوده است؟
یکی از دورانی که در بررسی تاریخچه پوشاک زنان به آن اشاره می شود، دوره سلجوقیان است. لباسی که زنان در این دوره به تن می کردند شامل یک تن پوش محلی بوده است. مقنعه و چادر نیز از دیگر عناصری بوده است که بانوان آن دوران می پوشیدند.
نکات لباس در دوره سلجوقی
در کندهکاریهایی از شمعدان مفرغی نقره کوب خراسان منتسب به سده ششم، مردانی نقش دارند که هریک کلاهی از نوع کلاههای شرق دور برسر دارند و قبای آنها از نوع یقه مایل است که به آستینش بازوبند نقش شده و پایافزار نیمه ساق بلند دارند.
در نقش بشقابی، سواری نشان داده شده است که دستاری برسر و ارخالقی (نیم تنه ای که مردان و زنان می پوشیدند و میان آستر آن پنبه قرار می دادند) آستین کوتاه بر تن دارد، قبایی جلو باز که آستینش فراخ بوده و شلواری از نوع نیمه فراخ و دمپا تنگ پوشیده است.
دامن و یک شلوار گشاد، پیراهنی آستین دار که معمولا بلندی آن به نوک زانو می رسید، پیراهنی کوتاه و بدون آستین تمام اجزای لباس یک زن دوران سلجوقی را تشکیل می داد. پیراهنی که بر روی لباس های دیگر پوشیده می شد جلو باز بود و به وسیله دکمه دو طرف لباس به هم متصل می شد. کمربند و یک شال نیز برای تزئین استفاده می کردند و در نهایت نیز یک چادر به صورت سرتاسری تمام بدن فرد را می پوشاند.
نظرات کاربران