حساسیت به آفتاب یکی از مشکلات نسبتا نادر است که شاید شما هم با آن روبهرو شده باشید. حالا خبر خوب آن است که متخصصان پوست توانستهاند در وهله اول به علائم مشخص این نوع از حساسیت و سپس به روشهای درمانی آن دست پیدا کنند. پس اگر شما هم جزو افرادی هستید که حساسیت پوستی به آفتاب دارید، دیگر نگران نباشید! راهحل شما اینجاست.
حساسیت از هیچ نوعی شوخیبردار نیست. انواع مختلف حساسیت، میتواند ناراحتکننده و دردآور باشد. گاهی حساسیتهای مختلف، حتی شما را از برخی از لذتها محروم میکنند.
لذتهایی که گاها بسیار هم ساده هستند؛ همچون نگهداری از حیوان خانگی مثل سگ و گربه یا خوردن یک نوع غذای خاص مانند بادوم زمینی یا غذاهای دریایی. اما خوشبختانه امروزه محققان و متخصصان بسیاری بر روی انواع حساسیتها تحقیق کرده و به راهحلهایی برای درمان آنها رسیدهاند.
جدا از آنها، خود ما نیز راهکارهایی را برای خودمان خلق کردهایم. همچون آنکه برای مثال اگر به یک غذای خاص حساسیت داریم، از آن دوری میکنیم. شاید سخت باشد، اما حداقل دیگر از حساسیت رنج نمیبریم.
اما چه میشود اگر به چیز اجتنابناپذیری همچون آفتاب حساسیت داشته باشیم؟ با ما همراه باشید تا پدیده حساسیت به نور آفتاب و راهکارهای درمان آن را بررسی کنیم.
آلرژی به آفتاب چگونه ایجاد میشود؟
آلرژی در واقع عکسالعمل سیستم ایمنی بدن در مواجهه با نور آفتاب است که اغلب هم به شکل بثورات پوستی قرمز رنگِ خارشدار دیده میشود. این عارضه بیشتر در قسمت جلوی گردن، پشت دستها، سطح بیرونی بازوها و ساق و روی پاها دیده میشود.
البته در موارد نادر ممکن است واکنشِ پوست شدید باشد و باعث ایجاد کهیر یا تاولهای کوچک در سایر قسمتهای بدن نیز بشود.
شایعترین شکل آلرژی به آفتاب “بثورات نوری پلی مورفیک” نام دارد که به آن مسمومیت نوری یا آفتابزدگی هم گفته میشود. موارد خفیف این آلرژی ممکن است بدون درمان برطرف شوند، ولی موارد شدید آن با کمک داروهایی مانند کرمها و یا قرصهای استروئیدی درمان میشوند.
در افراد دارای پوست حساس که دچار نوع حاد آلرژی به نور خورشید میشوند، پیشگیری و محافظت پوست در برابر نور آفتاب، مهمترین و اصلیترین قدم در کنترل این بیماری است.
چطور میتوان به آفتاب حساسیت داشت؟
«پوروی پریخ»، دکترای پزشکی و متخصص پوست میگوید که حساسیت به آفتاب، گروهی از کهیر یا جوشهای خارشی است که میتواند در مقابل نور آفتاب توسط سیستم ایمنی خود شما به وجود آید.
«دندی انگلمن»، دکترای پزشکی و یکی از متخصصان پوست و زیبایی که گواهی هیئت مدیره کلینیک شفر (Shafer Clinic) در شهر نیویورک را دارد نیز در این باره صحبت کرد.
وی افزود که این حساسیت در نتیجه آن رخ میدهد که سیستم ایمنی با پوست آفتابسوخته بهعنوان سلولهای خارجی رفتار میکند. به همین ترتیب هم منجر به واکنشهای بدنی میشود.
علائم آلرژی به نور خورشید
آگاهی از علائم مشکلات پوستی, علاوه بر اینکه باعث میشود بتوانید در صورت بروز مشکلات جزئی، اقدام لازم را انجام دهید، کمک میکند نشانههای بیماریها و مشکلات جدی نظیر علائم سرطان پوست را در اسرع وقت تشخیص دهید و برای درمان آن به موقع اقدام کنید. در مورد برخی انواع آلرژی خورشیدی نیز سرعت تشخیص علائم مهم است.
نشانههای ظاهری آلرژی به نور خورشید، در شرایط مختلف متفاوت است و همیشه علائم یکسانی ندارد. این تفاوت، به دلایل بروز این بیماری بستگی دارد، اما به طور کلی علائم و نشانههای این بیماری عبارتاند از:
- قرمزی پوست
- خارش یا درد
- برآمدگیهای کوچکی که ممکن است با هم ادغام شوند و تودههای بزرگی را ایجاد کنند
- پوسته پوسته شدن پوست و ایجاد دلَمه یا خونریزی
- تاول یا کهیر
چه کسانی به آفتاب حساسیت دارند
این که بتوانیم بگوییم چه افرادی به آفتاب حساسیت دارند کار ساده ای نیست. به گفته محققان آلرژی به نور خورشید بیشتر در بانوان رخ می دهد. همچنین این نوع آلرژی در افرادی که پوست روشنی دارند بیشتر رخ می دهد.
با این حال، این بدان معنا نیست که افراد با پوست تیره دچار حساسیت به آفتاب نخواهند شد. به طور کلی اگر در خانواده شما کسی به این بیماری مبتلاست، امکان وراثتی بودن این آلرژی وجود دارد. اما لازم است بدانید که حساسیت به آفتاب نگران کننده نیست و با چند روز در خانه ماندن برطرف خواهد شد.
جلوگیری از حساسیت به نور خورشید
آلرژی به نور خورشید به وسیله رعایت چند نکته می تواند متوقف شود. در این بخش از مقاله به شرح برخی راه کارها در این زمینه پرداختیم.
قرارگیری کمتر در برابر نور آفتاب
یکی از ساده ترین راه ها برای جلوگیری از ابتلا به آلرژی به نور خورشید، کمتر قرار گرفتن در معرض آن است. بهتر است در زمانی که خارج از منزل به سر می برید، در سایه ها بیشتر قدم بزنید. برخی افراد مبتلا به این نوع آلرژی قدم زدن در روزهای آفتابی بهاری و تابستانی را از خود دریغ می کنند.
باید بدانید که این آلرژی نمی تواند خطر جبران ناپذیری برای شما داشته باشد و به جای در خانه ماندن بهتر است نکات ایمنی را رعایت کنید. برای مثال ساعت ۱۰ صبح الی ۴ بعد از ظهر اوج تابش آفتاب است. می توانید در این ساعات در منزل بمانید.
نظرات کاربران