خشکی پوست وضعیتی ناراحتکننده است که با پوسته پوسته شدن، خارش و ترک خوردن آن مشخص میشود و دلایل مختلفی دارد.
شاید بهصورت ذاتی پوست خشکی داشته باشید اما حتی اگر پوستتان چرب باشد، هر از گاهی خشکی را در پوست خود احساس میکنید.
پوست خشک میتواند هر قسمت از بدنتان را تحت تاثیر قرار دهد. این عارضه معمولا دستها، بازوها و پاها را درگیر خود میکند.
در بسیاری از موارد، تغییر سبک زندگی و استفاده از آبرسان و مرطوبکننده مناسب تنها چیزهایی هستند که برای درمان خشکی پوست خود به آنها نیاز دارید.
خشکی پوست به علت کم آبی بدن
بدن برای انجام بسیاری از فرآیندها و عملکردهای ضروری خود از آب استفاده میکند. اگر استفاده از این آب بیشتر از میزان دریافت آن باشد، به کم آبی دچار میشویم که روی تمام بدن تاثیرگذار است و میتواند منجر به خشکی شدید پوست شود.
پس با نوشیدن آب کافی در هر روز میتوانیم بهسادگی از چنین پدیدهای جلوگیری کنیم.
اگزما و خشکی پوست
اگزما و خشکی پوست با یکدیگر گره خوردهاند. در تعریف اگزما به بیماریهایی در پوست میگویند که باعث خارش، التهاب و خشکی میشوند. این بیماریها عبارت هستند از:
درماتیت آتوپیک، درماتیت تماسی، اگزمای دیسیدروتیک، اگزمای نومولار، درماتیت سبورئیک و درماتیت استاز. توجه کنید برای درمان اگزما خودسرانه اقدام نکنید و در چنین شرایطی حتما از یک دکتر درماتوپاتولوژی کمک بگیرید.
خشکی پوست و علت دیابت
شاید ندانید که دیابت و خشکی پوست نیز به یکدیگر ارتباط نزدیکی دارند. وقتی فردی دیابت دارد، بدن او نمیتواند میزان قند خونش را بهدرستی تنظیم کند.
سطح قند خون این افراد ممکن است خیلی بالا یا خیلی پایین باشد. سطح بالای قند خون میتواند باعث خشکی و خارش پوست شود.
خشکی پوست به علت بیماریهای کلیوی
کلیهها وظایف زیادی را بر عهده دارند که یکی از آنها دفع مواد زاید و مایعات اضافی از بدن است. هنگامی که آنها بهدرستی کار نکنند، امکان دارد بدن نتواند تعادل مناسب مواد معدنی، مواد مغذی و آب را در خون حفظ کند.
افراد مبتلا به بیماریهای کلیوی بیشتر از حد عادی ادرار میکنند. همه اینها میزان مایعات درون بدن را کاهش میدهند و میتوانند منجر به خشکی پوست شوند.
تولیدی حمیدی، عرضه کننده پوشاک عمده بچگانه با بهترین کیفیت و بهترین قیمت عمده در سراسر کشور
خشکی پوست و بیاشتهایی
افرادی که به دلیل اختلالات مختلف، نمیتوانند غذای زیادی را میل کنند دچار سوء تغذیه میشوند که به نوبه خود میتواند یکی از عوامل خشکی پوست باشد.
خشکی پوست در مبتلایان اچ آی وی
افراد مبتلا به اچ آی وی نسبت به افراد سالم، بیشتر در معرض خشکی پوست هستند. دانشمدان طی تحقیقاتی متوجه شدند که ممکن است دلایل آن جزو موارد زیر باشد:
- تاثیر این ویروس بر سیستم ایمنی
- نخوردن غذای کافی
- عوارض جانبی داروها
خشکی پوست به علت عوارض جانبی برخی دارویی
بعضی داروها میتوانند تاثیر زیادی بر تعادل مایعات در بدن بگذارند و در نتیجه منجر به خشکی پوست شوند. از جمله این داروها باید موارد زیر را نام ببریم:
- داروهای ادرارآور
- ملینها
- آنتیاسیدها
- آنتیهیستامینها
- داروی فشار خون
عوامل خطر خشکی پوست کدامند؟
هر شخصی ممکن است در طول زندگی خود دچار این مشکل شود. اما احتمال خشکشدن پوست در برخی افراد بیشتر است. از جمله:
- افراد بالای ۴۰ سال. حفظ رطوبت پوست با افزایش سن کاهش پیدا میکند.
- زندگی در آبوهوای سرد و خشک و بادخیز
- شغلی که نیاز به شستشوی مداوم دست دارد، مانند پرستاری یا آرایشگری
- تماس دست با خاک، سیمان یا خاک رس
- شنا در استخرهای کلردار به طور مکرر
- برخی بیماریها مانند کمکاری تیروئید، دیابت یا سوءتغذیه.
علت خشکی پوست چیست؟
گاهی خشکی پوست علتهای سادهای دارد. خشکی پوست میتواند به دلایل زیر باشد:
- استفاده از صابونهای قوی
- پوشیدن لباسهای حساسیتزا
- دوش گرفتن و حمام کردن طولانی و داغ
- قرار گرفتن درمعرض هوای خیلی گرم یا سرد با رطوبت کم
- استفاده از کرم مرطوب کننده در زمان اشتباه: زمان درست برای مرطوب کردن پوست دقیقا پس بعد از شستن آن است (وقتی هنوز کاملا خشک نشده). زمانی پوستتان بیشترین میزان رطوبت را دارد که خیس است و هنگامی که پوستتان آبرسانی شده است مرطوب کنندهها بهترین کارایی را دارند.
- فصل زمستان: خشکی پوست در فصل زمستان شدیدتر است. در این فصل،دما و رطوبت هوا پایین است. همچنین، استفاده از دستگاههای گرمایشی هوا را خشک میکند و از میزان آب لایه شاخی پوست را میکاهد. در طول تابستان نیز قرارگرفتن مداوم در مقابل دستگاههای خنک کننده ممکن است همین اثر را به دنبال داشته باشد.
- داروها: برخی داروها نظیر داروهای مُدر یا رتینوئیدها پوست را به طور موقت خشک میکنند. در این موارد، معمولاً قطع دارو مشکل خشکی پوست را حل میکند. همچنین، در سنین سالخوردگی، در پی عواملی نظیر تغییرات متابولیک و مصرف کمتر مایعات، پوست خشک و نازک میشود و حالت ارتجاعی خود را از دست میدهد.
- فرآیند پیری پوست: عوامل مرتبط با فرآیند پیری پوست نیز حرکت کراتینوسیتها را از لایه زیرین اپیدرم به لایهی شاخی پوست کاهش میدهند، در نتیجه، فعالیت غدد چربی کمتر و پوست خشک میشود. افزون بر این، در دوران یائسگی یا کم کاری و پرکاری تیروئید تعادل هومورمونها از بین میرود. این امر نیز ممکن است با خشکی شدید پوست همراه باشد
-
برای رفع خشکی پوست، این نکات را رعایت کنید
- مدت زمان حمام کردنتان را کوتاه کنید و ترجیحاً یک دوش سریع بگیرید. حمام طولانی به خصوص با آب داغ چربیهای طبیعی پوستتان را کاهش میدهد. در نتیجه، خشکی پوست شما بدتر میشود. پس، به جای آب داغ باید با آب گرم دوش بگیرید. همچنین، حتماً بعد از حمام یا شستن دستها، استفاده از کرم مرطوب کننده را فراموش نکنید.
- چند بار در روز از کرمهای مرطوب کننده استفاده کنید. نرم کنندههای پوست یا پمادهای مرطوب کننده نیز میتوانند مورد استفاده قرار گیرند. مرطوب کنندهها در درمان خشکی پوست نقشی اساسی دارند. زیرا غشای هیدرولیپیدی پوست را که آب را در خود نگه میدارد، بازسازی میکنند. معمولاً کرمهای مرطوب کنندهای که پس از مصرف به خوبی جذب پوست میشوند از درمانهای دیگر محبوبترند.
- طبق نظر انجمن پوست آمریکا این کرمها از پوست آسیب دیده و حساس محافظت و آن را نرم و صاف میکنند. همچنین، لیپیدهای طبیعی پوست را حفظ میکنند و مانع از دست رفتن آب پوست میشوند.
- مرطوب کنندهای را مصرف کنید که پایه آن غیر الکلی است.
- از پاک کنندههای پوست غیر صابونی و ملایم استفاده کنید. زیرا صابونهای قوی، چربیها را از سطح پوست جدا و آن را خشک میکنند.
- از صابونهای آنتی باکتریال استفاده نکنید.
- در خانه از دستگاه بخور استفاده کنید و آن را به سیستم گرمایشیتان اضافه کنید تا در طول زمستان و خشکی، هوای خانه مرطوب بماند.
- از مالیدن و خاراندن پوست خود بپرهیزید.
- در زمستان دستکش، کلاه و شال بپوشید.
- مصرف نوشیدنیهای الکلی و جایگزین نکردن مایعات از دست رفته به هنگام تعریق، آب بدنتان را کاهش میدهد. پس، بهتر است از آنها بپرهیزید.
- لباسهای حساسیت زا نپوشید. این لباسها موجب حساسیت و خارش پوست میشوند. پوست خشک به ویژه، به تماس با مواد تحریککننده بسیار حساس است. این مواد ممکن است خارش و قرمزی را بیشتر کنند
دیدگاه ها