خشکی پوست در فصل زمستان بیشتر از ماه های گرم است. تغییرات رطوبت و دما در این فصل از سال می تواند پوست را تحریک کند.
خشکی پوست می تواند بسیاری از افراد را در طول زمستان تحت تاثیر قرار دهد و شدت علائم می تواند به طور قابل توجهی متفاوت باشد. درمان های مختلف برای خشکی پوست در زمستان وجود دارد. افراد همچنین می توانند اقدامات خاصی را برای جلوگیری از خشک شدن پوست انجام دهند.
اما تمام این مراحل نیازمند تشخیص نوع پوست می باشد. لذا بهتر است با شروع فصل زمستان از خانم و راه حل های پیشگیری از خشکی پوست در زمستان را بیاموزید. همراه عمده استایل باشید
دراین مقاله خانم دکتر کوثر هدایت سعی دارد توضیح مختصری در ارتباط با خشکی پوست در زمستان دهد و علل، علائم، پیشگیری و درمان خشکی پوست در زمستان را کوتاه توضیح دهد.
علت خشکی پوست در زمستان چیست؟
زمستان تغییراتی در رطوبت و دما ایجاد می کند که شرایط مناسبی را برای ایجاد خشکی پوست ایجاد می کند و خود خشکی پوست زمینه را برای تحریک پوستی و آلرژی های پوستی فراهم میکند، لذا تشخیص و درمان به موقع آن اهمیت بسیاری دارد.
خارجی ترین لایه پوست اپیدرم نام دارد. سطح خارجی نازک اپیدرم به عنوان سد پوستی یا لایه شاخی شناخته می شود.
ترکیبی از لیپیدها و سلول های مرده یا کراتینوسیت های مرده پوست، سد پوستی را تشکیل می دهند.
سد پوستی یک لایه محافظ تشکیل می دهد که از ورود سموم مضر به بدن جلوگیری می کند و از سوی دیگر مانع از،دست رفتن رطوبت و آب میان بافتی پوست می شود. هنگامی که سد پوستی آسیب می بیند، پوست خشک می شود.
رطوبت برای عملکرد خوب سد پوست ضروری است. منبع معتبر تحقیقاتی نشان داده است که در زمستان رطوبت کمتری نسبت به تابستان در پوست وجود دارد و همچنین چربی کمتری در سد پوستی وجود دارد. این عوامل باعث خشکی پوست می شود.
در طول ماههای زمستان، مردم اغلب گرمایش داخل خانه را زیاد میکنند، که رطوبت را کاهش میدهد و بر میزان رطوبت موجود در پوست تأثیر میگذارد.
در عین حال، هوای سرد در فضای باز، بادهای تند و باران می توانند روغن های طبیعی و مرطوب کننده پوست را از بین ببرند.
گرفتن حمام آب گرم نیز می تواند به سطح پوست آسیب برساند و منجر به خشکی شود. استفاده از صابون های خشن یا قلیایی و یا معطر و همچنین مالش شدید و خراش پوست هنگام خشک کردن می تواند به پوست آسیب بزند.
میزان رطوبت پوست نیز با توجه به سن، جنسیت، قومیت و عوامل محیطی متفاوت است. دیگر شرایط پزشکی نیز مانند بیماری دیابت(قند خون بالا) و مشکلات تیروییدی می تواند به خشکی پوست کمک کند.
علل خشکی پوست چیست؟
وقتیکه پوست انسان بهاندازه کافی دارای روغن و چربی محافظ نباشد، رطوبت میتواند از پوست خارج شود. در پی این اتفاق و زمانی که آب کافی در خارجیترین لایه پوست بدن انسان وجود نداشته باشد، پوست دچار خشکی خواهد شد.
گفتنی است این اثر میتواند در فصل زمستان که هوا سرد است و میزان رطوبت هوا کاهش مییابد تشدید شود. سایر عللی که موجب خشکی پوست میشوندعبارتند از:
– استفاده بیشازحد از صابون و آب داغ
– در معرض مواد شیمیایی مضر برای پوست قرار داشتن
– برخی بیماریهای پوستی
افزایش خشکی پوست چه آسیبی دارد؟
شاید خشکی پوست بهتنهایی مشکل بزرگی برای انسان نباشد اما ممکن است با برخی بیماریها و شرایط دیگر مرتبط باشد، این بیماریها و شرایط معمولاً خوشایند نیستند و میتوانند فعالیت روزانه انسان را تحت تأثیر قرار دهند.
خشکی پوست میتواند منجر به مشکلاتی شود که عبارتند از:
– خارش پوست
– ضخیم و خشن شدن مناطقی روی پوست
– ترکهای دردناک در پوست
– درماتیتی که شامل قرمزی، التهاب و پوستپوست شدن باشد
– اگزمایی که میتواند با پوستهپوسته شدن، خارش و قرمز شدن بخشهایی از پوست همراه باشد
— عفونت باکتریایی
عوامل خطرزای خشکیپوست
همه ما ممکن است به خشکی پوست مبتلا شویم، اما شرایط زیر احتمال خشکی پوست را افزایش میدهد:
– سن بالای چهل سال
– زندگی در آب و هوای سرد یا خشک
– مشاغلی که لازمه آن تماس درازمدت پوست با آب است، مانند آرایشگری
– شنا کردن مرتب در آب دارای کلر زیاد
نحوه پیشگیری از خشکی پوست
برای جلوگیری از خشکی بیش از حد پوست، نکات زیر را بهکار بندیم:
– استفاده بیشتر از مرطوبکننده پوست
– کاهش مدت تماس با آب و استفاده از آب ولرم (نه داغ) بهخصوص هنگام استحمام
– استفاده از صابون یا شامپوی بدن ملایم و حاوی نرمکننده پوست
– پوشاندن پوست در آب و هوای سرد و هنگام وزش باد، با استفاده از دستکش و شال
– بهکار بردن دستکش هنگام تماس دست با شویندهها
روش درمان پوست خشک در زمستان
اولین قدم برای درمان خشکی پوست، تشخیص علت خشکی است. آبوهوای زمستان یکی از شایعترین دلایل خشکی پوست است. البته اگر پوست فردی بهشدت دچار خشکی شده باشد، بهتر است که این موضوع را بهمنظور تشخیص دلایل مشخص در آن فرد، با پزشک در میان گذاشت.
ممکن است دلایل ایجاد خشکی پوست در افراد مختلف متفاوت باشد و برای تشخیص اختصاصی این موضوع بهتر است با پزشک مشورت شود.
پزشک میتواند مشکل را تشخیص دهد و راههای پیشگیری از خشکی پوست را به شما بگوید. برای مثال ممکن است پزشک به فردی که دچار خشکی پوست است توصیه کند از تماس با برخی محصولات و یا مواد شیمیایی اجتناب کند.
نظرات کاربران