پینه چیست ؟ پینه (Callus) یعنی ضخیم شدن لایه خارجی هر بخشی از پوست. هنگامی که سطح پوست مدام در معرض اصطکاک باشد، بدن این لایههای ضخیم را برای جلوگیری از آسیب تشکیل میدهد.
اصطلاح پزشکی این عارضه پوستی، هایپرکراتوز (به معنای افزایش غیر طبیعی سلولهای بیرونیترین لایه پوست) است. بدن انسان با افزایش تولید این سلولها، از پوست در برابر سایش، فشار و تحریک مداوم محافظت میکند. این ضخیم شدن در واقع راهی است که بدن برای حفاظت از بافت های نرم تر زیرین انتاخاب میکند.
پینه پا، پینهای پوستی است که به طور معمول روی کف پاها و نزدیکی انگشتان پا ایجاد میشود. اگر نوع راه رفتن یا به طور کلی پاها مشکلی داشته باشند که باعث افزایش فشار روی بخشهای خاصی از پا شود، ممکن است در آن بخش پینه پا ایجاد شود
پینه پا در اثر چه عواملی ایجاد می شود؟
طیف گستردهای از عوامل بیرونی و درونی ممکن است منجر به ایجاد پینه پا شود. عوامل بیرونی عبارت است از:
- پوشیدن کفش نامناسب مانند کفشهایی که خیلی تنگ یا نوک تیز هستند.
- پوشیدن کفشهایی با پاشنه تخت و یا کفشهای پاشنه بلند
- پابرهنه راه رفتن
- پوشیدن جورابهای ضخیم
- ایستادن طولانیمدت
- انجام فعالیتهای تکراری مانند ورزش دو و میدانی، کشتی، رقص و یا ژیمناستیک
- انجام کارهای یدی منجر به ایجاد پینه در دستها میشود.
از سوی دیگر، عوامل ذاتی که ممکن است منجر به تشکیل پینه پا شود، عبارت است از:
- مکانیک ضعیف پا یا راه رفتن غیرطبیعی
- انواع ناهنجاریهای پا مانند پاهایی با قوس زیاد، انگشت یا پنجه چکشی
- متاتارس
- بونیون
- ناهماهنگی پاها
- صافی کف پا
پینه پا چگونه تشخیص داده می شود؟
پینه پا اغلب بیضرر است و نیازی به تشخیص یا درمان ندارد، اما گاهیاوقات، برخی افراد مبتلا را به درمان پزشکی وادار میکند. معمولاً پینه پا بر اساس یافتههای یک معاینه بالینی تشخیص داده میشود.
برای تشخیص، ابتدا محل و ویژگیهای ضایعه بررسی میشود. سپس ناحیه آسیب دیده لمس میشود تا قسمت برجسته ناشی از پینه پا در زیر سطح پوست احساس شود.
در بعضی موارد ممکن است از اشعه ایکس برای بررسی ساختار این ضایعه استفاده شود. این روش تشخیصی مشخص میکند که آیا علت ایجاد عارضه همان پینه پا است یا خیر.
پزشکان ناحیه موردنظر را از نظر هر عاملی مانند کفش، فعالیتهای مکرر، سابقه پزشکی و یا جراحی ارزیابی میکنند. مکانیک پا ممکن است با مشاهده راه رفتن بیمار ارزیابی شود. چنانچه با شناسایی منبع زمینهای پینه پا، افزایش فشار مکانیکی در قسمت آسیب دیده بدن را به دنبال داشته باشد، میتواند بر روند مراقبت و درمان پینه پا تاثیر بگذارد.
در برخی از بیماران، درد در هسته مرکزی یک پینه متمرکز است، در حالی که در برخی دیگر درد تا قسمت تحمل کننده وزن یعنی تا جلوی پا نیز منتشر میشود.
تفاوت پینه پا با میخچه
میخچه
میخچه از پینه کوچکتر است و دارای مرکزی سخت است که با پوستی برآمده در اطراف احاطه شده است. میخچه در نقاطی از پا که وزن را تحمل نمی کند مانند روی پا و کنار انگشتان پا و حتی بین انگشتان پا ایجاد می شود. همچنین می تواند در نواحی که وزن را تحمل می کند ایجاد شود. در صورت فشار میخچه احساس درد خواهید داشت.
پینه
پینه پا به ندرت دردناک است. پینه معمولا در کف پا به ویژه زیر پاشنه و استخوان توپی زیر انگشت کوچک پا، کف دست و روی زانو دیده می شود. پینه در اندازه و شکل های متفاوتی ظاهر می شود و از میخچه بزرگتر است.
پیشگیری از ایجاد پینه در پا
- کفش هایی بپوشید که فضای کافی به شست پا بدهد. اگر نمی توانید انگشتان پایتان را تکان دهید، کفش هایتان تنگ هستند.
- از پوشش های محافظ استفاده کنید. از پد های نمدی، پدهای میخچه غیر دارویی یا بانداژ روی قسمت هایی که پا در کفش ساییده می شود استفاده کنید.
چه زمانی نیاز است تا به پزشک مراجعه کنید؟
اگر پینه خیلی متورم و دردناک شود نیاز است تا حتما به پزشک مراجعه شود. اگر فردی مبتلا به دیابت یا جریان خون ضعیف باشد، قبل از خود درمانی باید به پزشک مراجعه کند چون هر جراحت کوچکی می تواند به زخم باز عفونی تبدیل شود.
درمان پینه پا
درمان پینه پا معمولا اجتناب از فعالیت های مکرری است که می تواند باعث ایجاد پینه در پا شود. این مشکل را می توان با پوشیدن کفش مناسب و استفاده از پدهای محافظتی حل کرد
.
اگر پینه پا دائمی یا دردناک شد، نیاز به درمان های پزشکی می باشد.
از بین بردن پوست اضافی
پزشک می تواند پوست ضخیم شده را از بین ببرد یا آن را با یک چاقوی جراحی کوچک بردارد. خودتان این کار را امتحان نکنید چون می تواند منجر به عفونت شود.
عوامل خطر زیر با افزایش شیوع پینه پا و میخچه پا مرتبط هستند:
- هر چیزی که فشار یا اصطکاک روی پوست ایجاد میکند.
- کفشهایی که بیش از حد تنگ و یا بیش از حد پاشنه بلند هستند، که باعث فشار میکنند.
- درزی که در کفش به طور بدی قرار داده شده و با پا اصطحکاک ایجاد میکند.
- جورابهای نامناسب
- نپوشیدن جوراب
- راه رفتن پابرهنه به طور منظم، که پوست برای محافظت از خود ضخیمتر میشود.
- اقدامات مکرر مانند دویدن یا راه رفتن به روشی خاص
- سنین بالا، زیرا بافت چربی کمتری در پوست وجود دارد، که به معنی لایهگذاری کمتر و خطر بالاتر ایجاد پینه پا به ویژه در گودی پا است.
دیدگاه ها