خارش بدن در شب یا خارش شبانه پوست، مشکل شایعی است که معمولاً بر اثر فرآیندهای طبیعی بدن، اختلالاتی که باعث تحریک پوست میشوند یا مصرف برخی داروها به وجود می آید. روشهای درمان خانگی، داروهای بدون نیاز به نسخه (OTC) و همچنین، داروهای نسخهای، میتوانند به کاهش علائم این بیماری کمک کنند.
اما در بعضی موارد نادر، افزایش خارش پوست هنگام شب میتواند نشانهای از ابتلا به یک بیماری جدی مانند سرطان یا نارسایی در عملکرد برخی اندامهای بدن باشد. برای کنترل این بیماری لازم است علت خارش بدن در شب را شناخته و درمانهای موثر آن را به کار گیرید.
علت خارش بدن در شب چیست؟
همانند بسیاری از بیماریهای پوستی، خارش پوست ممکن است هنگام شب افزایش پیدا کند. چرخه طبیعی برخی از هورمونها، مولکولها و مواد شیمیایی که هنگام شب در بدن رخ میدهد نیز میتواند باعث خارش پوست شود.
در برخی موارد، تنها به این دلیل که هنگام شب عاملی جهت پرت شدن حواس وجود ندارد، پوست دچار خارش میشود. البته این موضوع را فراموش نکنید که خارشهای شبانه میتوانند خبر از یک بیماری جدیتر بدهند
هورمونها
ترشح برخی از مواد خاص همچنین در طول ساعات مختلف شبانه روز متفاوت است و در شب، شما سیتوکین های بیشتری ترشح می کنید ، که التهاب را افزایش می دهد. در نتیجه، تولید کورتیکواستروئیدها –هورمون هایی که التهاب را کاهش می دهند – کند می شود. همین امر میتواند علت خارش بدن در شب باشد.
علاوه بر این عوامل، پوست شما در شب آب بیشتری از دست می دهد. همانطور که ممکن است متوجه شده باشید، در طول ماه های خشک زمستان، پوست خشک شده احساس خارش می کند.
– تمرکز بیشتر هنگام خارش بدن در شب
هنگامی که در طول روز، پوست احساس خارش می کند، کار کردن و انجام سایر فعالیت ها، فکر شما را از این احساس آزاردهنده منحرف می کنند. به هنگام شب، ذهن کمتر دچار حواس پرتی می شود، که این امر ممکن است باعث شود، شما احساس خارش شدیدتری داشته باشید.
در این مطلب ابتدا توضیحاتی درباره خارش شبانه پوست را ارائه داده و سپس دلایل این بیماری و راههای گوناگون پیشگیری و درمان آن را بررسی میکنیم.
دانههای پوستی
انواع دانههای پوستی ممکن است باعث خارش پوست شوند. دلایل بروز اینگونه خارش بدن در شب میتواند به شرح زیر باشد:
- عفونتهای قارچی و باکتریایی
- گزش ساس، پشه و عنکبوت
- اگزما و درماتیت اتوپیک
- درماتیت تماسی
- کهیر بهدنبال استرس، گرما، ورزش یا قرار گرفتن در معرض آفتاب
- پسوریاسیس
- بارداری
در صورت بروز هریک از این بیماریهای پوستی باید به دکتر بیماریهای پوست مراجعه کنید و تحت درمان قرار بگیرید
خارش پوست در شب چیست؟
خارش شدید شبانه ممکن است خواب را تحت تأثیر قرار دهد. تقریباً یک چهارم بزرگسالان در آمریکا دچار خارش طولانی مدت پوست در طول عمر خود میشوند. براساس یک مطالعه در سال 2016، بیش از 90 درصد افراد مبتلا به خارش مزمن از خارش شبانه (NP) یا افزایش خارش پوست در شب شکایت دارند. موارد شدید NP اغلب خواب را مختل میکند و خواب خوب در شب را دشوار میکند.
با گذشت زمان، این میتواند بر سلامتی عاطفی، عملکرد محیط کار و سلامت کلی تأثیر منفی بگذارد. خارش همچنین میتواند باعث آسیب پوست شود و احتمال عفونت را افزایش دهد.
علل طبیعی خارش شبانه عبارتند از:
ریتم شبانه روزی
بدن با استفاده از ریتم شبانه روزی، که چرخه طبیعی 24 ساعته بدن است، هورمونها و مواد شیمیایی را تا حدودی تنظیم میکند. ریتم شبانه روزی باعث ایجاد چند نوسان یا تغییر متفاوت میشود که میتواند باعث خارش پوست در شب شود. که این موارد را شامل میشود:
- افزایش جریان خون به پوست
- افزایش دمای پوست
- افزایش سیتوکین، مولکولهایی که ارتباط سلولها را در هنگام پاسخهای ایمنی هماهنگ میکنند، که این امکان وجود دارد که التهاب را افزایش دهد.
- کاهش هورمون کورتیکواستروئید هورمونهایی که به کاهش التهاب کمک میکنند.
- پروستاگلاندین مختل شده (PG)، هورمونهایی که باعث گسترش عروق خونی میشوند.
- افزایش ریزش آب از پوست (عرق
یائسگی و بارداری
تغییر در سطح هورمون استروژن ممکن است باعث خشکی، خارش پوست در شب یا پوسته پوسته شدن پوست شود. برخی زنان یائسه این بیماری را به مورچههایی خزنده در زیر پوست توصیف میکنند که خواب راحت را ازآنها میگیرد.
علل دیگر
سایر دلایل شایع خارش شبانه عبارتند از:
یکی از این دلایل خارش شبانه مشکلات به وجود آمده در تخت خواب است.
- کندوها
- نیش حشرات
- واکنش های آلرژیک به مواد شیمیایی، رنگها یا رایحهها
- پوست خشک
- آفتاب سوختگی یا سوختن
- ابله مرغان
- فشارخون بالا
- تعریق بیش از حد
- عادت عصبی
- داروها، از جمله آنتی بیوتیکها، ضد قارچها، استاتینها و مسکنهای مخدر (مواد مخدر
دیدگاه ها