Iconly/Bulk/Close Square بستن

کالاها

دسته بندی ها

کالاها

دسته بندی ها

کالاها

دسته بندی ها

Iconly/Bulk/Close Square بستن

کالاها

دسته بندی ها

detail-blog
29 مهر 1401

پیله دوزی چیست؟ + وسایل مورد نیاز هنر پیله دوزی!

همه چی درباره هنر پیله دوزی!

این دوخت پیشینه ای دیرینه دارد اما تاریخ دقیقی از شروع به کار گیری آن مشخص نمی باشد ؛ اما می توان گفت که این رودوزی در دوره اشکانیان به همراه دوخت های تزیینی دیگر به کار گرفته می شد. پیله دوزی در دوره ساسانی بسیار مورد توجه قرار گرفت. همچنین دردوران صدر اسلام به خصوص دوران سلجوقی و مغول برروی پرده های کعبه و دیگر تابلوهای دیواری نیز مشاهده شده که از رواج این رودوزی در آن دوران خبر می دهد. مارکوپولو(Marco Polo) دردوران مغول به تعدد دوخت های تریینی اشاره می کند که پیله دوزی و زغره دوزی نیز جزو آن ها بوده است. شاردن نیز در سیاحت نامه خود به توجه خاص سران دولت صفوی به برجسته دوزی اشاره کرده و در سفر نامه خود ازاین رودوزی به عنوان یک دوخت زیبا و قابل توجه یاد می کند. آثار به جا مانده در موزه های داخلی و خارجی به خصوص موزه های آرمیتاژ و متروپولیتن نیویورک بیانگر جلال و شکوه این رودوزی در دوران افشار ، زند و قاجار می باشد. متاسفانه این دوخت همانند گذشته از رونق خوبی برخوردار نیست.

شیوه دوخت پیله چگونه است؟ 

ابتدا بادامه پیله ابریشم را که گاه به صورت خود رنگ و گاه به صورت رنگ شده می باشد را به دو نیم می کنند ؛ برای این کار ابتدا الگوی مورد نظر را روی کاغذی برش داده ، آن را روی پیله می گذارند. سپس خطوط دور آن را با مداد کشیده و دورآن را با قیچی می برند تا الگوی فوق از پیله به دست آید سپس وسط دو جدار پیله را از هم باز می کنند که پیله نازکتر شود. سپس با گذاشتن پنبه در زیر آن ، پیله را مطابق طرح روی پارچه می دوزند. (گذاشتن پنبه درزیر پیله بدین علت است ، که کاربرجسته شده و جلوه بیشتری نیز داشته باشد.) روی پیله را نیز با استفاده از ملیله و گاهی مروارید و منجوق بخیه می زنند. به کارگیری ملیله و مروارید به این رودوزی جلوه ی بیشتری می بخشد.

شاردندر سیاحت نامه(Travelogue) خود از توجه خاص سران دولت صفوی به برجسته دوزی ها یاد می کند و در سفر نامه(Travel Letter) خود از این رودوزی بعنوان یک دوخت زیبا و قابل توجه نام می برد.

طرح هایی که در پیله دوزی به کار می رود بیشتر شامل: پرندگان، گل و بوته وگل های حاشیه ای می باشد.

از این دوخت بیشتر برای تزیین تابلو ها و یقه وسمبوسه لباس استفاده می نمایند. از مواد مورد نیاز در این دوخت می توان به پارچه (بیشتر مخمل، ماهوت یا ساتن سرمه ای یا مشکی نام برد)، پیله الوان یا خودرنگ، سرمه ای ساده، الماسی، طلایی یا نقره ای، سرمه ای مات، مروارید کروی یا اشکی یا گندمی، چسب سرد مایع، نخ محکم، پشم شیشه جهت برجسته نمودن، منجوق وگاهی پولک اشاره کرد.

برای برش پیله ابتدا الگوی مورد نظر را روی کاغذی برش داده آن را روی پیه گذارده وخطوط دور آن را با مداد کشیده وبعد دور آن را با قیچی می برند تا الگوی فوق از پیله به دست آید سپس وسط دو جدار پیله را از هم باز می کنند که پیله نازکتر شود پس از تهیه تمام برش های لازم از پیله، آنها را مطابق طرح روی پارچه قرار داده و به وسیله ی سوزن و نخ و در قسمت روی پیله با استفاده از ملیله و گاهی مروارید و منجوق بخیه می زنند، باید توجه داشت که هنگام استفاده از ملیله و مروارید، ملیله در قسمت هایی از طرح قرار گیرد که لطمه ای به طرح نزند بلکه جلوه ی بیشتری به آن بدهد.

برای دوخت پیله ی برجسته لازم است در زیر برش های پیله پنبه گذاشته شود انواع دوخت های که در پیله دوزی به کار می روند عبارتند از: ساقه دوزی با سرمه، دوخت بسته، مروارید دوزی.

مواد اولیه پیله دوزی چیست؟ 

  • پارچه : بیشتر مخمل ، ماهوت یا ساتن سرمه ای یا مشکی 
  • پیله ی الوان یا خود رنگ   
  • انواع سرمه : ساده ، الماسی ، طلایی یا نقره ای ، مات
  • مروارید کروی یا اشکی یا گندمی 
  • چسب سرد مایع
  • نخ محکم
  • پشم شیشه (جهت سرد نمودن)
  • منجوق و گاهی پولک

کاربرد پیله دوزی!

شاردن در سياحتنامه خود از توجه خاص سران دولت صفوي به برجسته دوزي ها ياد مي كند و در سفرنامه خود از اين رودوزي بعنوان يك دوخت زيبا و قابل توجه نام مي برد.آثار باقيمان ده در موزه هاي ايران و خارج بخصوص موزه هاي: ارمتياژ و متروپوليتن نيويورك از مجد و شكوه اين دوخت دردوران افشاريه، زنديه و قاجاريه حكايت مي كنند و شهرهاي اروميه، تبريز، اصفهان، كاشان، تفت مهريز، يزد، رشت و تهران ازمراكز آن به حساب مي آمدند. اين دوخت در حال حاضر از رونق گذشته برخوردار نمي باشد. طرحهايي كه در پيله دوزي بكار مي رود بيشتر شامل: پرندگان، گل و بوته و گلهاي حاشيه اي مي باشد.ا

از اين دوخت بيشتر براي تزئين تابلوها و يقه و سمبوسه لباس استفاده مي نمايند. از مواد مورد نياز در اين دوخت مي توان به پارچه (بيشتر مخمل، ماهوت يا ساتن سرمه اي يا مشكي اسم برد)،پيله الوان يا خود رنگ، سرمه ساده، الماسي طلايي يا نقرهاي، بلرسنت، سرمه اي مات، مرواريد كروي يا اشكي يا گندمي، چسب سرد مايع، نخ محكم، پشم شيشه جهت برجست نمودن،منجوق و پولك اشاره كرد. 

براي برش پيله ابتدا الگوي مرود نظر را روي كاغذ برش داده آن را روي پيله گذارده و خطوط دور آنرا با مداد كشيده و بعد دور انرا با قيچي مي برند تا الگوي فوق از پيله بدست آيد سپس وسط دو جدا پيله را از هم باز مي كند كه پيله نازكتر شود پس از تهيه تمام برشهاي لازم از پيله، آنها را مطابق طرح روي پارچه قرار داده و بوسيله سوزن و نخ در قسمت روي پيله با استفاده از مليله و گاهي مرواريد و منجوق بخيه مي زنند. بايد توجه داشت كه هنگام استفاده ازمليله و مرواريد، مليله در قسمتهايي از طرح قرار گيرد كه نه تنها لطمه اي به طرح نزند بلكه جلوه بيشتري به آن بدهد. 

براي دوخت پيله برجسته بايستي در زير برشهاي پيله پنبه گذاشته شود انواع دوختهايي كه در پيله دوزي بكار مي روند عبارتند از: ساقه دوزي با سرمه، دوخت بس، مرواريد دوزي.

نظرات کاربران

دیدگاهی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

تولیدی و پخش پوشاک عمده استایل با حدود نیم قرن تجربه در صنعت پوشاک همواره کوشیده است تا یکی از بهترین های این صنعت باشد.در تولیدی پوشاک عمده استایل تمام کالا ها از فیلتر های خاصی رد شده اند و بر این اساس تمامی محصولات پوشاک در عمده استایل با ضمانت فروش ارائه می شود.در عمده استایل خرید ها بصورت حضوری و غیرحضوری امکان پذیر می باشد.

 

کلیه حقوق ای سایت متعلق به عمده استایل می باشد

بستن

کالاها

دسته بندی ها

  • ورود با پیامک
  • ورود با رمز