گلدوزی سنتی در ایران شامل هنرهای دوخت متنوعی است که هر کدام با یکدیگر تفاوت دارند. برخی از سوزندوزیها عبارت است از پیلهدوزی، کمنددوزی، سرمهدوزی، بلوچدوزی، شمارهدوزی، منجوقدوزی، نقده دوزی، ده یکدوزی، ابریشمدوزی، گلابتوندوزی، پولکدوزی و سایر هنرها است. شما میتوانید برای از یاد نرفتن سوزندوزی ایرانی، در مسیر یادگیری و فعالیت در این راستا حرکت کنید و یا از هنرمندان ایرانی حمایت کنید تا نسلهای آینده نیز با هنر گلدوزی و سوزندوزی آشنا باشند.
وسایل لازم برای گلدوزی مناسب چیست؟
پارچه گلدوزی: پارچه ای که برای گلدوزی انتخاب می شود بهتر است پنبه کتان و یا پارچه شماره دوزی باشد. پارچه ی مورداستفاده باید بدون لاکرا باشد تا هنگام دوخت، مشکلی ایجاد نشود.
کارگاه : برای فیکس کردن پارچه هنگام دوخت با دست از کارگاه استفاده می کنند. کارگاه ها بر اساس ابعاد و متریال ( چوبی، پلاستیکی و …)، انواع مختلفی دارند.
نخ گلدوزی: گلدوزی بسته به نوع کار (طرح های ریز، طرح های بزرگ، ظریف دوزی و …) می تواند با انواع نخ ها انجام شود. از جمله نخ هایی که در این هنر به کار می رود می توان به نخ مخصوص گلدوزی، نخ ابریشم، نخ کوبلن، کاموا، دمسه و… اشاره کرد.
سوزن: سوزن گلدوزی نیز بر اساس طرح مورد نظر و جنس پارچه، از نظر ضخامت، انتخاب می شود.
خودکار حرارتی: در اکثر گلدوزی های دستی از خودکار حرارتی برای کشیدن طرح روی پارچه استفاده می شود. که اثر خودکار بعد از دوخت با اتو کاملا از بین می رود.
گلدوزی با چرخ چگونه است؟
چرخ های خیاطی که برای گلدوزی استفاده می شود، هم کاربرد خانگی دارد و هم کاربرد صنعتی. کاربرد خانگی آن برای هنرمندانی که در خانه به کار با آن می پردازند، مهم تر می باشد. البته خوب است که بدانید چرخ خیاطی های منحصر به فرد، دارای برنامه های از پیش تعیین شده است. لذا شما می توانید با توجه به قسمت کامپیوتری که برای این چرخ خیاطی ها در نظر گرفته شده طرح را اعمال نمایید.
لذا این چرخ خیاطی ها دقیقاً طرح شما را بر روی پارچه اجرا می نمایند. پس می بینید که کارایی این چرخ خیاطی ها بسیار مهم و پیچیده می باشد. جالب است که بدانید دقت این چرخ خیاطی ها بسیار بالا است. همین موضوع سبب می شود تا افراد به راحتی بتوانند نسبت به تولید آثار زیبا اقدام نمایند. شما می توانید چندین نخ با رنگ های مختلف را در این چرخ خیاطی ها قرار دهید. لذا تعداد دوک هایی که این چرخ خیاطی ها می گیرند بر اساس نوع کارایی که برای آنها طراحی شده و برندی که دارند متفاوت است.
انواع طرح گلدوزی کدامند؟
انواع طرح های گلدوزی، جدید و جذاب هستند. تقریباً هر طرحی را که در نظر داشته باشید می توانید در این هنر روی پارچه اجرا کنید. به ویژه طرح هایی که از طبیعت هستند، گل ها و برگ ها یا پرندگان را به نمایش می گذارند، جزو محبوب ترین طرح های گلدوزی دسته بندی می شوند. برای طرح گل ها و درختان می توان تکنیک گل دوزی برجسته را اجرا کرد. به این ترتیب نمای گل ها، زیباتر و با جلوه بصری بهتری دیده می شود.برای گلدوزی کردن روی لباس کودکان و نوزادان می توان طرح های فانتزی و کارتونی را اجرا کرد. طرح پروانه، حیوانات کوچک نظیر جوجه، مرغابی، خرس یا گل های ریز رنگارنگ همگی برای لباس کودکان مناسب هستند.
از هنر گلدوزی با طرح و نقش های شاخه های انواع گل ها نظیر گل آفتابگردان، گل داوودی، گل میخک، گل رز می توان برای تهیه و دوخت سرویس آشپزخانه و جهیزیه عروس استفاده کرد. طرح و نقش هایی که در هنر گل دوزی می توان به کار برد هم می تواند طبق یک الگوی خاص باشد یا می تواند انتزاعی و به طور کامل برگرفته از تخیلات فرد باشد. آنچه اهمیت دارد این است که هنرمند با مهارت هر چه تمام تر بتواند این نقش ها را روی پارچه پیاده کند.برای اینکه نقش گلدوزی شده کاملاً متقارن و یکنواخت روی پارچه ایجاد شود معمولاً می توان از شابلون های مخصوص که برای این کار وجود دارد استفاده کرد. کافیست نقش مورد نظر را با مداد روی پارچه منعکس کنید و سپس مرحله دوخت را آغاز نمایید.
نظرات کاربران